I Polen spelar de på hälsningsceremonier för presidenter och vid andra officiella besök. I Balders hage spelade de för Staffanstorpsborna.

STAFFANSTORP. Solen strålade och publiken strömmade till när polska arméns representationsmusikkår igår gjorde en avstickare från Ystad Tatto och spelade i Staffanstorp.

– Jag har gåshud. Det är väldigt känslosamt, sa Krystyna Talik som bor i Staffanstorp och som 1970 kom till Sverige från Polen på grund av ”en kärlekshistoria” som ännu pågår.

– Det här känns i hjärtat för oss som kommer från Polen.

Väninnan Kristina Momsete, som också kommer från Polen, hade kört från Kågeröd för att lyssna.

– Det var sju mil men jag var tvungen att komma. Jag har tre barn i Sverige, vi har en klinik här och jag trivs jättebra men man kan inte såga bort rötterna. Titta så fint de marscherar!

Musikkåren marscherade både taktfast och lekfullt över den stora gräsmattan. I den lätt grånade publiken syntes ett och annat huvud som nickade i takt.

Och när kåren inledde ett Abba-potpurri med Dancing Queen så vaggade många med i musiken. Applåderna efteråt blev kanske lite extra långa.

– Det är så härligt att Polen har blommat upp så mycket. Att de kan komma hit och spela utan några problem. Något sådant här hade ju varit helt otänkbart när jag flyttade hit från Polen, sa Kristina Momsete.

Bland de klart yngsta i publiken fanns Erik af Klintberg, 11 år, som också stod ganska nära musik­kåren. Båda omständigheterna bidrog till att han plötsligt fick staven från stavledaren som ledde musikkåren.

Först höll stavledaren också i staven och visade Erik hur han skulle hålla takten. Sedan fick Erik på egen hand dirigera kårens fyrtiotal musiker.

– Jag förstod först ingenting, att just jag skulle få hålla i den där pinnen eller staven, sa Erik af Klintberg efteråt.

– Sedan försökte jag att tänka så lite som möjligt och bara fortsätta hålla takten. Eller försöka hålla den i alla fall.

Men polska arméns representationskår hade inga som helst problem att följa unge Erik af Klintbergs anvisningar.

Populär musik.

Polska arméns representationsmusikkår från Warszawa lockade många Staffanstorpsbor.

Kontakta mig

14 + 4 =

Kontakt info:

Ellinedalsvägen 15-0

233 93 Svedala

+46 (0)705-38 87 80

Följ mig

Pin It on Pinterest

Share This