Staffanstorps kommun har skrivit avtal med Migrationsverket om att ta emot sju ensamkommande flyktingbarn. Nu vill man minska det antalet. Svårigheter att hitta familjehem anges som skäl. Staffanstorps kommun har skrivit avtal med Migrationsverket om att ta emot sju ensamkommande flyktingbarn. Nu vill man minska det antalet. Svårigheter att hitta familjehem anges som skäl.
Dessutom vill kommunen pruta på priset för barnens boende på Flintevångsgården, eftersom man vill ha loss pengar till deras skolgång.
Socialnämndens ordförande Liliana Lindström (M) vill inte avslöja exakt hur många ensamkommande flyktingbarn kommunen är beredd att ta emot.
Enligt uppgift rör det sig om fyra barn i stället för de sju som den nuvarande överenskommelsen med Migrationsverket innebär.
– Vi mäktar inte med att skapa familjehem till alla de här barnen. Och vill sköta detta på ett snyggt sätt. Men jag vill inte förhandla om det här i massmedier, säger Liliana Lindström.
Staffanstorps kommun betalar idag 1 900 kronor per dygn för var och en av de sju platserna på Flintevångsgården.
Pengarna får man tillbaka från Migrationsverket.
Ersättningen är densamma för samtliga svenska kommuner som tar emot asylsökande barn.
Men i juni sa Staffanstorp upp avtalet med Flintevångsgården för omförhandling. Innan man tecknar ett nytt kontrakt vill man pruta priset till 1 450 kronor per dygnsplats. Detta ska ske senast den 15 september – annars tvingas barnen flytta. Vart kan ingen säga idag.
De pengar som blir över om prutningsförsöket lyckas – 550 kronor per dygn – vill man använda till barnens skolgång.
– Det har uppstått kostnader på skolan som vi inte räknat med. Så vi måste titta över avtalet med Flintevångsgården, säger Liliana Lindström.
Men Migration
sverket ersätter ju
era kostnader för ba
rnens skolgång. Och
det går att söka ext
ra pengar?
– Jag vill inte kommentera det. Skolan är inte mitt ansvarsområde.
Me
n om ni får loss pen
gar går de alltså ti
ll barnens skolgång?
– Ja, det gör de.
Att Staffanstorps kommun skulle använda ett eventuellt överskott till annat än de ensamkommande flyktingbarnen betraktar man på Migrationsverket som otänkbart.
– Då blir det helt fel. Det är inte syftet med den lagstiftning vi har, säger Ronny Magnusson, teamledare vid Migrationsverket i Norrköping.
Flintevångsgården vill inte kommentera den pågående förhandlingen med kommunen.