Konsthallen utsattes på måndagskvällen för en fräck konststöld.

Det var för snart två veckor sedan som konstnären Örjan Wikström hade vernissage för sin utställning på konsthallen i Staffanstorp. Det stulna verket ”Saraband” hängde på långväggen precis vid ingången. Det värderas till 12 000 kronor.

– Det var ingen som såg mannen när han kom in, men en ur vår personal lade märke till honom när han hade slitit ner verket och rusade ut ur lokalen, berättar Agneta Samefors, kultursekreterare i Staffanstorps kommun.

Den stulna tavlan var inte inramad utan hängde fritt.

Kommunens säkerhetsansvarige kommer att göra en analys av säkerheten i konsthallen inom kort.

– Vi måste givetvis göra vad vi kan för att försvåra för stölder, men samtidigt handlar det om en fin balansgång med hänsyn till den dagliga verksamhet som bedrivs i konsthallen och biblioteket. Vi vill inte göra insatser som inkräktar på den, förklarar kommunens kultur- och fritidsstrateg Mats Johansson.

Den femton år gamla konsthallen har bara utsatts för en konststöld tidigare. Det var 2003. Då var det också en tavla som stals, men hur gärningsmännen gick tillväga den gången är oklart.

– Vi analyserar säkerheten kontinuerligt, men hittills har det inte varit uppe till diskussion att göra förändringar, säger Mats Johansson.

Hur säkerheten skulle kunna förbättras kan han i dag inte svara på.

– Det jag kan säga är att jag inte tror att kamera­övervakning eller larm på varje tavla är någon lösning, säger Mats Johansson.

Kommunen driver konsthallen i samarbete med biblioteket. Förutom att en konstpedagog och en kultursekreterare ansvarar för konsthallen ska bibliotekspersonalen ha uppsikt över lokalen och dem som besöker den.

Konstverk som visas upp i Staffanstorps konsthall är försäkrade genom kommunen.

Kontakta mig

1 + 11 =

Kontakt info:

Ellinedalsvägen 15-0

233 93 Svedala

+46 (0)705-38 87 80

Följ mig

Pin It on Pinterest

Share This