Konstintresset förenade fyra Hjärupsbor. Under namnet Puzzle ska de hjälpas åt att lyfta fram varandras konst. På en gemensam utställning hoppas de att alla bitar ska falla på plats.

HJÄRUP.. För Jan Härstedt går måleriet och musiken hand i hand. När han började måla i tjugoårsåldern var det för att göra skivetiketter till bluesalbum.

När han ska beskriva Puzzle halkar han lätt in på musikspåret.

– Det är skittråkigt att ställa ut själv. Det är som att sitta själv och spela gitarr – det behövs fler instrument för att det ska hända något. Helst ska man bli en tre, fyra, fem stycken. Jag tycker om det sociala och att man kan inspirera varandra.

– Vi förstärker varandra och det blir mer intressant för betraktaren när olika stilar hamnar bredvid varandra, tillägger Per-Ola Mårtensson.

Per-Ola Mårtensson och Cecilia Hansson lärde känna varandra när de flyttade till Jakriborg. De hade konstintresset gemensamt och det växte när de fick någon att dela det med.

– För mig har Puzzle blivit en nystart. Målandet hade legat i träda i flera år och jag tror inte jag tagit mig samman och börjat igen utan gruppens stöd, säger Cecilia Hansson.

Utställningen på Hjärups bibliotek hoppas hon ska bli en språngbräda till fler och större utställningar framöver.

Jan Härstedt och Billy Hansson hade sedan ett par år tillbaka samarbetat kring ett par utställningar. När Jan flyttade till Jakriborg lärde han snart känna Per-Ola Mårtensson och Cecilia Hansson.

– Eftersom man bor som man gör här, med nära till grannarna och mycket aktiviteter, kom vi i kontakt med varandra och sedan växte Puzzle fram, berättar Per-Ola Mårtensson.

Förutom de tre jakriborgarna ingår Billy Hansson, som bor i gamla Hjärup på andra sidan järnvägsspåret.

Namnet Puzzle kommer från hans säregna pusselmålningar.

Pusseltavlorna har tidigare bland annat visats upp på kulturnatten i Staffanstorp och några nyproducerade kommer att ta plats på biblioteket.

Cecilia Hansson kommer att visa upp några tavlor som påbörjades när hon pluggade medicin för tretton år sedan.

– Studierna gjorde att jag målade mycket organ. Det blev bland annat hjärta och äggceller, säger hon.

För Per-Ola Mårtensson har dotterns uppväxt varit en tydlig inspirationskälla. På en tavla som ännu inte fått något namn illustreras ett utanförskap där en naken kvinna betraktar ett förälskat par.

Jan Härstedt har fortsatt skapa skiv­etiketter, men gör främst science fiction-inspirerade målningar och landskap. I ”Landscaping” vill han ge två sidor av myntet där det på ena sidan visas en vacker värld och på den andra en som tagit stor skada av bland annat miljöförstöring.

Fyra konstnärer i kombination gör på torsdag en gemensam premiär.

– Tillsammans tror jag att vi kan skapa något som är större än våra enskilda verk, säger Jan Härstedt.

Utställning på biblioteket.
Fyra konstnärer från Hjärup ställer ut sina verk tillsammans. ”Tillsammans tror jag att vi kan skapa något som är större än våra enskilda verk”, säger Jan Härstedt, till vänster. Övriga konstnärer är Per-Ola Mårtensson, Cecilia Hansson och Billy Hansson.

Kontakta mig

3 + 6 =

Kontakt info:

Ellinedalsvägen 15-0

233 93 Svedala

+46 (0)705-38 87 80

Följ mig

Pin It on Pinterest

Share This