Pierre Sjöström (S) vill att kommunen gemensamt verkar för en förändring av valsystemet för att stoppa kapning av mandat i framtiden. Kommunstyrelsens ordförande föreslår att motionen avslås.

MOTION. Det var efter Sydsvenskans avslöjande att Stefan Möller (M) och Leif Widmark (SP) kapat mandat i kommunfullmäktige som Pierre Sjöström (S), ledamot i kommunfullmäktige, motionerade om en förändring av valsystemet.

Inför kommunstyrelsens arbetsutskottsmöte nästa vecka har kommunstyrelsens ordförande Michael Sandin (M) föreslagit att motionen ska avslås.

– Det är konstigt. Särskilt efter de uttalanden som Sofia Arkelsten och Lars-Ingvar Ljungman gjort och sedan en översyn av lagen har initierats. Att motionen är besvarad hade varit mer korrekt tycker jag.

I handlingarna hänvisas det till att en lagändring inte är en fråga för kommunens fullmäktigeförsamling och att regeringen redan har bestämt att den fria nomineringsrätten ska ses över.

– Den motiveringen tycker jag är märklig eftersom kommunen i andra frågor gärna går in och yttrar sig om riksangelägenheter som de har åsikter om. Varför gäller det inte den här frågan? Är något fel är det väl rätt att påvisa det för riksdagen.

Pierre Sjöström tänker fortsätta att engagera sig i frågan.

– Jag kommer gå via mitt eget parti för att påverka i riksdagen, men jag tycker även att kommunen borde ha en uppfattning i den här frågan. Det är ju inte fel om det kommer signaler från två håll när man vill få fram en förändring.

Han är överraskad över att frågan inte är remitterad till demokratiberedningen för ett yttrande.

– Min förhoppning är att den skickas dit för en behandling efter att den tagits upp i kommunstyrelsen.

Kontakta mig

2 + 4 =

Kontakt info:

Ellinedalsvägen 15-0

233 93 Svedala

+46 (0)705-38 87 80

Följ mig

Pin It on Pinterest

Share This