I fredags vaccinerades en tioårig Staffanstorpsflicka i skolan mot föräldrarnas vilja och trots en läkares avrådan. Nu är flickan livrädd att vaccinet ska utlösa epilepsi, något som en längre tid funnits i familjen.

– Skadan är skedd och det är klart att det inte ska hända. Det är otroligt olyckligt att det har hänt, säger skolans rektor.

Det var i fredags som den tioåriga flickan av misstag fick vaccinet i samband med att andra elever vaccinerades. Direkt efter händelsen kontaktade skolsköterskan flickans föräldrar och berättade att hon av misstag råkat ge flickan vaccinet som föräldrarna sagt nej till.

– Jag har nog aldrig varit så arg och rädd. Och det är jag fortfarande. Det här handlar om min dotters liv, säger Peter Larsson, flickans pappa.

Han berättar att skolan i början av terminen skickade ut ett brev om årskurs fyras vaccination till samtliga föräldrar. De skulle godkänna vaccineringen och skicka tillbaka brevet. Peter Larsson ville inte att dottern skulle vaccineras mot kikhosta och skickade aldrig in brevet.

– Vi har haft epilepsi i familjen och min syster fick svåra epileptiska anfall efter att hon vaccinerats med just kikhostevaccin. Jag har inte blivit vaccinerad och jag vill inte heller ge vaccinet till mina döttrar. Jag har även pratat med en infektionsläkare som avrått mig från att ge vaccinet till mina döttrar, säger han.

I början av förra veckan var Peter Larsson i kontakt med skolsköterskan. Hon ringde och undrade om han glömt att skicka in dotterns vaccinationsgodkännande.

– När jag förklarade varför fick jag veta att man kan dela upp vaccinet så att min dotter bara skulle vaccineras mot difteri och stelkramp. Det kändes jättebra så det sa vi ja till. Så när skolsköterskan ringde och berättade att hon av misstag vaccinerat min dotter även mot kikhosta kändes det extra jobbigt, säger han.

Han funderar på att anmäla Staffanstorps kommun men säger att han inte vet vad det ska tjäna till.

– Nu är det gjort. Men nu är min dotter livrädd att hon ska drabbas av epilepsi, säger han.

Skolan har gjort en avvikelserapportering till skolhälsovården och föräldrarna har erbjudits ett samtal med skolläkaren för att prata om händelsen och om deras oro.

– Det är klart att vi måste se över detta ordentligt. Men det är viktigt att påpeka att det här handlar om en skolsköterska som har hållit på med det här i många år och det har aldrig fallerat tidigare, säger skolans rektor.

Den berörda skolsköterskan vill inte kommentera händelsen.

Kontakta mig

2 + 12 =

Kontakt info:

Ellinedalsvägen 15-0

233 93 Svedala

+46 (0)705-38 87 80

Följ mig

Pin It on Pinterest

Share This